tijdlijn-kraamzorg

Na de bevalling begint jullie kraamtijd. Een periode waarin je mag wennen aan de nieuwe situatie in je gezin. Naast een mooie tijd, kan het ook intensief zijn. Want wat bedoelt je baby nou precies als hij of zij huilt en hoe breng je ritme in de verzorging van je kindje en in je dag en nacht?

Daarbij helpt KraamKompas je graag en met liefde.

Want of het nu een eerste, tweede of volgend kindje is, je gezinssituatie verandert! Je gaat je kindje beetje bij beetje steeds beter leren kennen en begrijpen.

Behoud de koers

Jullie bepalen daarin de koers en ik help jullie die koers te bewaken of waar nodig aan te passen. Natuurlijk altijd in onderling en goed overleg. Daarbij zet ik mijn vakkennis en werk gerelateerde ervaring, maar ook mijn levenservaring en intuïtie in. Want dat is dan weer mijn kompas.

Rust en ruimte tijdens de kraamtijd

Mijn zorg voor jullie tekent zich door rust en ruimte die ik bied. Zo kunnen jullie alle tijd gebruiken om je nieuwe kindje te leren kennen en in jullie gezin te integreren. Ik doe dit door goed te kijken en te vragen waar jullie behoeftes liggen en mijn zorg daarop zo veel mogelijk af te stemmen. Als eerste zorg ik natuurlijk voor de kersverse mama en jullie kindje. Daarnaast draag ik ook zorg voor de overige gezinsleden.

Gezondheid van moeder en kind

Je mag van mij verwachten dat ik de gezondheid van moeder en kind in de gaten houd. Dat doe ik door dagelijks medische controles te doen en waar nodig met de verloskundige of andere deskundigen zoals een lactatiekundige te overleggen. De verloskundige komt ook een aantal malen tijdens de kraamweek langs. Het zorgdossier waarin ik mijn observaties bijhoud is voor haar een belangrijke leidraad.

Begeleiding van (borst)voeding

De begeleiding van voedingen is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Borstvoeding is daarbij voor mij de meest natuurlijke voeding. Helemaal aangepast op de behoeftes van jouw kindje. Het heeft veel voordelen voor jou en je kindje om borstvoeding te geven. Prachtig zoals de natuur dat geregeld heeft. Lees hier meer over op deze site.

Maar soms lukt het om uiteenlopende redenen echt niet. En dan is flesvoeding een goed alternatief.

Ik heb altijd respect voor de keuze die ouders maken t.a.v. de voeding voor hun kind. Iedere ouder wil het beste voor haar of zijn kind. De keuze rondom welke voeding voor jullie het beste is, kunnen alleen jullie maken. Ik kan vanuit mijn vakkennis en ervaring wel voorlichting en advies hierin geven als dat gewenst is.

Leren ontdekken wat voedingssignalen zijn voordat je kindje huilt van de honger, je kindje op verzoek voeden, bij borstvoeding uitleggen hoe een moederborst en het aanmaken van melk nou precies in z’n werk gaat, bij flesvoeding het opbouwschema in die eerste dagen. Allemaal dingen die aan de orde komen als het over voedingen gaat. Juist die eerste periode is er eentje waarin een goede basis gelegd kan worden voor de komende maanden. Dit neemt dus een grote plaats in in mijn begeleiding tijdens de kraamtijd.

Instructie en voorlichting

Verder geef ik instructie en voorlichting t.a.v. verzorging van jullie baby, maar ook voor jou als kraamvrouw. En er is altijd ruimte voor vragen of gewoon een goed gesprek tussendoor als daar behoefte aan is.

Ik zorg voor het ontbijt, de lunch en tussendoortjes voor de kraamvrouw en overige gezinsleden en waarborg de hygiëne in deze, voor kraamvrouw en baby, kwetsbare periode.

Waar mogelijk verzorg ik de was, licht huishoudelijk werk en ik kan in overleg de avondmaaltijd voor jullie voorbereiden.