Als zwangere heb je altijd de keuzevrijheid om te kiezen voor een zelfstandig kraamverzorgende.

  • Vanuit de basis zorgverzekering heeft elke zwangere in Nederland recht op kraamzorg.
  • Via het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) wordt vastgesteld op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt.
  • Er is een wettelijke eigen bijdrage per uur bepaald, voor 2024 bedraagt deze € 5,10 Deze kan via een aanvullende verzekering eventueel komen te vervallen.

Vergoeding

Welke kosten je volledig, gedeeltelijk of niet vergoedt krijgt hangt af van hoe je je verzekering hebt vormgegeven. 
Met een restitutiepolis is de vergoeding van de zorgkosten (bijna altijd) 100% en heb je volledige vrije keus in het kiezen van je zorgaanbieder, gecontracteerd of niet gecontracteerd.
Met een naturapolis krijg je een deel van de zorgkosten vergoedt wanneer je kiest voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder, meestal is dit 70% tot 75% van de kosten. 

KraamKompas werkt als zzp-er en een zzp-er heeft over het algemeen geen contract met een zorgverzekeraar en valt daarom niet onder de gecontracteerde zorgaanbieders.  

Om kraamzorg van een zzp-er ook financieel toegankelijk te maken voor zwangere met een naturapolis, werkt KraamKompas samen met een externe partij t.a.v. de facturatie. Deze partij heeft contracten met (bijna) alle zorgverzekeraars en vallen dus onder de zgn. gecontracteerde zorgaanbieders. De door deze partij aan mij berekenende kosten zullen worden doorbelast. 
Tijdens de kennismaking bespreken we samen de mogelijkheden en kan ik je ook een globale inschatting geven over de hoogte van de eventuele kosten.

Aanvullende verzekering

Aanvullende verzekeringen kunnen (gedeeltelijk) de kosten vergoeden van o.a. de wettelijke eigen bijdrage, uitgestelde kraamzorg, couveuse nazorg, een consult van een lactatiekundige en het huren van een kolf of andere medische benodigdheden. Ook het ontvangen van een kraampakket komt vaak voort uit een aanvullende verzekering. Het huren van een babyweegschaal en het aanschaffen van een kraamdossier is niet nodig, deze breng ik zelf mee.

Informeer bij je verzekeraar naar wat voor soort polis je hebt. Door vooraf goed op de hoogte te zijn van je dekking, voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Parkeerkosten worden doorberekend of indien mogelijk zal ik gebruik maken van jullie bezoekerspas.