KraamKompas helpt je op weg in je kraamtijd

Ritme in de kraamzorg

Als stel of jong gezin heb je je eigen ritme opgebouwd. Zo’n ritme is prettig omdat het herkenning geeft en daarmee ook rust. 

Een nieuw kindje brengt in eerste instantie even geen of minder ritme met zich mee en zet daarmee het vertrouwde ritme even onder druk. De herkenning van je vertrouwde dagindeling is weg en het leren kennen van je nieuwe kindje vraagt veel aandacht. Dat kan onrust met zich meebrengen.

Ieder kindje wordt geboren met de mogelijkheid van ritme in zich. Of het een fijn en passend ritme gaat ontwikkelen hangt af van de omstandigheden die we bieden en hoe we het kindje hier in ondersteunen.

In de kraamtijd help ik om het gedrag van je kindje te leren lezen zodat je adequaat kunt reageren en handelen en je kindje ervaart dat er naar hem of haar geluisterd wordt.  Door adequaat te reageren op wat het aangeeft, wat het nodig heeft zeg maar, krijgt het vertrouwen in zichzelf. Bouwt het zelfvertrouwen op. 

Zo en door waar mogelijk het normale gezinsritme te volgen, werken we in de kraamtijd aan een prettig ritme voor jullie als gezin. Op die manier bouwen we samen aan een nieuw evenwicht voor jullie allemaal.