kraamtermen

Speen-tepel verwarring

Ze werden naar huis gestuurd door het ziekenhuis, maar per ongeluk was er geen opstartzorg geregeld. Het is het eerste kindje en de ouders hebben geen idee wat ze moeten doen als hij huilt. Het enige wat ze kunnen bedenken is dat er eten gegeven moet worden. Helaas is de begeleiding bij het eerste aanleggen, om welke reden dan ook, niet goed gegaan en ze komen er samen niet uit hoe dat aanleggen aan de borst nou precies in z’n werk gaat.

Het is toch een natuurlijk kwestie?

We horen het als kraamverzorgende vaak. “Het is toch een natuurlijke kwestie, die borstvoeding? Dus dan loopt het toch gewoon”. En hoe graag we dit zelf ook zouden willen bevestigen, zo werkt het helaas niet altijd. Sommige kindjes en hun moeders weten direct wat ze moeten doen en dan loopt het inderdaad als vanzelf. Maar we maken net zo vaak mee dat een kindje niet zo goed weet wat ie nou met een tepel moet en zeker als het eerste “gouden” uur niet helemaal benut is, of door de begeleiding of ouders niet op waarde geschat wordt, doen zich nog wel eens opstartproblemen voor.

En zo ook bij deze ouders. Ze hadden geen idee en gaven de kleine bij ieder huiltje een flesje met voeding. Vanuit de allerbeste bedoelingen natuurlijk en met de grootst mogelijke liefde en zorg.

Een flessenspeen vraagt om een andere zuigbeweging en geeft een heel ander gevoel in de mond als een tepel. Deze baby raakte daardoor in de war en wist niet meer wat hij met de tepel moest doen.

Geduld

Heel langzaamaan en met veel geduld probeerden we hem weer te laten wennen. Eerst door hem te laten zuigen op een pink en daarbij een spuitje met gekolfde moedermelk te laten leegdrinken. Hij zuigt dit overigens helemaal op eigen kracht leeg. Daarmee gunden we zowel moeder als kind even 24 uur rust, zodat de frustratie niet te groot werd. Onderwijl kolfde de moeder om de borstvoeding goed op gang te brengen. Daarna lieten we hem heel rustig en met veel geduld weer wennen aan de tepel. Het vroeg veel van zowel de baby als de moeder en vader. Maar tjonge wat gaf het voor de ouders een goed gevoel toen het uiteindelijk lukte en de baby vol aan de borst werd gevoed.

Dus ja, borstvoeding is het meest natuurlijk, maar het gaat niet altijd helemaal vanzelf!! Goede voorlichting tijdens de zwangerschap kan al veel helpen om juist de eerste uren goed te benutten en te weten wat je kunt doen om een borstvoeding goed te starten. Dat kan door een goed boek over borstvoeding te lezen of een cursus of workshop te volgen bij een lactatiekundige bij je in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *